Australští kaloni lopatkoví

Kaloň lopatkový (Pteropus scapulatus) je nejmenší z australských kaloňů. Váží 300–500 gramů a včetně hlavy dorůstá délky asi 20–24 cm. Výrazným znakem tohoto druhu je červenohnědá barva srsti a proti světlu stejným odstínem prosvítající blána křídel. Červenohnědé zabarvení je patrné i na ostatních částech těla, jako třeba na vnitřní části uší, na prstech a na holé kůži nohou.

Kaloni lopatkoví mají velmi úzce vymezený jídelníček. Jejich hlavní potravinovou složkou je nektar kvetoucích stromů, zejména eukalyptů. Vzhledem k nepředvídatelnosti množství květů u tohoto typu stromů jsou ale nuceni ke stěhovavému způsobu života. Hledají si místa, kde stromy právě kvetou nejvíce a navíc se přiživují ovocnou šťávou a hmyzem.

Na počátku léta se shlukují do hejn, která mívají až milion jedinců a na stromech se zachycují v hustých hroznech. Jejich shluky jsou někdy tak objemné, že kaloni pouhou vahou svých těl zlomí větve až 20 centimetrů silné.

Sdílej

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »